Windows 32bit of 64bit: de voor-en nadelen uitgelegd

We hebben allemaal wel eens horen spreken van Windows 32bit en 64bit. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? We zetten het even voor u op een rijtje.

Ten eerste moet uw computer uitgerust zijn met een 64bit processor, anders zal een 64bit besturingssysteem (OS)  niet werken. De meeste moderne processoren zijn 64bit, maar het is toch aan te raden dit nog even na te gaan op de site van de fabrikant.

Windows 64 bitWindows 32bit of Windows 64bit: het verschil

Het grootste verschil ligt bij het RAM geheugen. Een 32bit OS kan maximum 4 GB RAM geheugen aanspreken, waarvan maximaal 2 GB voor programma’s gebruikt wordt. De andere 2 GB zijn gereserveerd voor Windows zelf… Bij een 64bit OS ligt de grens daarentegen op 128 GB RAM (!)

Dit zou een enorm voordeel kunnen zijn, maar momenteel worden er nog bar weining programma’s geschreven met 64bit architectuur. Programma’s geschreven in 32bit kunnen dan ook geen gebruik maken van het extra RAM-geheugen.

Er zijn echter ook wat praktische nadelen aan 64bit besturingssystemen verbonden.

De meeste programma’s draaien in native 32bit als ze opgestart worden in een 64-bit omgeving, maar sommige applicaties werken gewoon niet in een 64bit omgeving.

Het is ook momenteel nog erg moeilijk (lees: bijna onmogelijk) om een gratis firewall of een gratis virusscanner op de kop te tikken die werken in een 64bit omgeving.

Ook op het gebied van drivers laat het nog wat te wensen over: de meeste nieuwe toestellen worden geleverd met zowel 32bit als 64bit drivers, maar oudere toestellen met enkel 32bit drivers zijn vaak niet meer bruikbaar onder Windows 64bit.


Conclusie:
in de toekomst zullen we ongetwijfeld allemaal overschakelen op een 64bit architectuur voor zowel privé als professioneel gebruik, maar vooralsnog is het wachten tot de software-industrie ook overschakelt op de 64bit architectuur.

 

Windows 32bit of 64bit

Geef een reactie

1 + 2 =