10 leuke dingen om te doen met een oude PC

Heb je ook een of meerdere oude PC’s  staan waar je echt geen weg mee weet?
Deze lijst bevat een paar leuke ideetjes om er toch nog wat leuks mee te doen!

1) Kannibaliseer je PC! Je kan heel wat onderdelen hergebruiken. Waarom geen tweede harde schijf of  Blu-ray drive, of zelfs wat extra RAM geheugen in je huidige PC? Zelf gebruikte ik ooit een oude PC power unit als een 12V adapter om een desktop autoradio te bouwen. Sommige onderdelen kunnen dan weer een mooi prijsje halen op E-Bay. Gooi de case weg indien je plaats te kort hebt, maar gooi nooit een werkend onderdeel weg.

2) Gebruik je PC als proefkonijn! Een kijkje in je PC kan heel leerzaam zijn. Wie weet krijg je de smaak te pakken en bouw je binnenkort je eigen PC! Probeer de processor te overklokken, speel met BIOS settings… er is zoveel te leren!

3) Speel retro games! Het mooie van een wat oudere PC is dat oudere games van andere platformen er prima op draaien. Er zijn NES, SEGA Genesis, Nintendo en DOS emulators die je perfect  toestaan om oude PC en spelconsole-games te spelen op een oude PC!  Voor oude arcade games kan je dan weer MAME (Multiple Arcade Machine Emulator) gratis downloaden.

4) Installeer eens  een ander besturingssysteem! Was je bijvoorbeeld altijd al nieuwsgierig naar Linux? Download een gratis Linux installatiepakket en test het uit op je oude PC! Ubuntu, fedora, openSUSE en Linux Mint zijn aangewezen voor beginnende Linux-gebruikers.

5) Help meezoeken naar buitenaardse wezens! Het SETI-project (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) van NASA lanceerde in  1999 SETI@home. Als je dit programmatje installeert dan helpt je computer op afstand met het analyseren van gegevens ontvangen door de Arecibo radiotelescoop. Het klinkt als een grapje, maar er nemen wereldwijd bijna 1.000.000 mensen aan deel!

6) Maak een professionele firewall! Je kan je oude PC omtoveren tot een fysieke Linux firewall met behulp van programma’s als  Smoothwall, m0n0wall, or ClarkConnect. De oude PC wordt dan tussen je huidige PC(s) en het netwerk gezet als beveiliging.

7) Zet een downloadstation op! Gebruik je oude PC als ‘download manager’ voor al je downloads en torrents, dit ontlast je nieuwe(re) PC zodat je die ten volle kan benutten.

8) Maak je eigen Jukebox! Copiëer al je muziek naar de PC. Het enige wat er op de PC moet staan is een besturingssysteem en een media player. Ik gebruik een oude Pentium II met Winamp als media player in de garage!

9) Host een persoonlijke Cloud!: Wil je een Dropbox-achtige functionaliteit voor alle PC’s in je huis? Met FreeNAS met de OWnCloud plugin kan je dit makkelijk opzetten.

10) Maak een computernerd gelukkig! De meeste computernerds zoals ikzelf zullen je oude PC met dank aanvaarden, misschien wel om 1 van de 9 hierboven beschreven ideeën toe te passen!

Geef een reactie

50 − 48 =