Adobe Lightroom Basics: 6 dingen die je moet weten om te beginnen

Adobe Lightroom is een krachtig programma om uw afbeeldingen te beheren en te verbeteren. Makkelijk te gebruiken, eenvoudig te navigeren en betaalbaar, wordt het snel de beste keuze voor fotografen die niet per se de diepgang en verwerkingskracht van Photoshop nodig hebben.

abobe lightroomHier zullen we u een kort overzichtje geven van Lightroom, van afbeeldingen importeren tot het experimenteren met handige tonale presets en het maken van een paar essentiële bewerkingen.

De lightroom interface is onderverdeeld in zeven verschillende modules die ontworpen zijn om u doorheen het volledige bewerkingsproces te leiden, van het categoriseren van uw afbeeldingen en welke te bewerken, tot ze uit te printen en te delen.

1. Importeer uw afbeelding

Open Photoshop Lightroom 4 en kies Library uit de lijst van modules bovenaan rechts bij de interface. Klik op de import knop links beneden en gebruik de inklapbare mappen op het Source (bron) paneel om door uw bestand te navigeren. Kies de afbeelding en druk dan op Import.

2. Voeg een trefwoord toe

Selecteer de verkleinde afbeelding en ga dan naar het Keyword paneel aan de rechterkant. Klik in het tekst vakje en typ dan ‘Monk’. Als je het bestand op een bepaald moment wilt vinden, ga naar Tekst langs de bovenkant van het hoofdvenster en typ ‘Monk’. Je kan je afbeelding ook zoeken middels andere karakteristieken zoals Attribute en Metadata.

3. Experimenteer met Presets

Klik op de Develop Module en ga dan naar het Presets Paneel aan de linkerkant van de interface. Je kan daar met de kleur presets experimenteren. Als u een bepaald effect ongedaan wil maken, scroll dan naar beneden naar de History (Geschiedenis) palet waar u terug kan gaan naar voorgaande staten. Ga naar Lightroom Effects Presets en kies Light Grain.

4. Horizontaal bijknippen

Grijp het Crop Overlay werktuig (onder het histogram aan de linkerkant) en sleep dan de bijknip overlay om de bovenkant en onderkant van het kader bij te knippen en het van een verticale naar een horizontale afbeelding te veranderen. Dubbel klik om de resultaten van het bijknippen te bekijken ( u kan het bijknippen altijd aanpassen door terug op het werktuig te klikken).

5. Verbeter de tonen

Bij de basis schuivers, schuif Temp naar +5, Tint naar +11, Highlights naar +38, Clarity naar +11, Vibrance naar -20 en Saturation naar +9. Grijp het Graduated Filter werktuig en sleep een gradiënt van rechts naar het midden. Verander Exposure naar -1.61 en Hightlights naar -68. Sleep van links in om een gradiënt te maken en verander Exposure naar -2.07.

6. Maak selectieve verbeteringen

Grijp het Adjustment Brush werktuig. Zoom in op het gezicht en klik op de huid om een pin te zetten. Zet Brush Size op 7 en Clarity op -55. Verf over de hotspots van het gezicht om de huid te verzachten. Klik vervolgens op New en klik dan op de monnik om een tweede pin te plaatsen. Verf over het gehele figuur, en verander dan Exposure naar + 0.49 om hem te verlichten.

Klik hier om Adobe Lightroom te downloaden.

Geef een reactie

5 + 2 =