GIMP: Tutorial voor het verwijderen van rode ogen

Bijna iedereen die ooit een kiekje heeft genomen op een feest of evenement bij weinig licht met behulp van hun flitscamera zal bekend zijn met rode ogen.

Het fenomeen wordt veroorzaakt door het flitslicht dat gereflecteerd wordt door de bloedvaten in de achterkant van het oog en dat geeft de pupillen van diegene die op de foto staan een helderrode kleur die wat vreemd kan ogen.

Dit probleem kan eenvoudig worden opgelost door het gebruik van gratis en pixelgebaseerde foto-editors, zoals GIMP. Omdat dit zo’n veel voorkomend probleem is, heeft GIMP het Red Eye Removal werktuig, in het Filters menu, onder Enhance, om snel en gemakkelijk de verschijning van rode ogen te elimineren.

1. Voorbereiden of niet voorbereiden

U kan het Red Eye Removal werktuig gebruiken zonder enige voorbereiding, maar als er andere zones op de afbeelding een rode schijn hebben, dan kan u voor verrassingen te staan komen. Voor die redenen adviseer ik u om de zones te selecteren die u eerst wilt veranderen, als u tijd heeft tenminste.

2. Selecteer de zones van de rode ogen

Om dit te doen moet u de Ellipse Select Tool selecteren uit het Toolbox en een selectie trekken rond het eerste gebied van het rode oog. U hoeft niet te accuraat te werk te gaan, maar verzeker u ervan dat al het rood is ingesloten. Vooraleer de volgende zones te selecteren, ga naar de Ellipse Select Options die u onder het Toolbox kan zien en klik op de Add to the current selection-modus – het is de tweede van de vier Mode knopjes. U kan nu meer zones selecteren van het rood zonder uw bestaande selecties te verwijderen. 

3. Selecteer de Red Eye verwijder functie

Wanneer alle gebieden van het rode oog in de afbeelding zijn geselecteerd, dan kan je naar het Filters menu gaan en Red Eye Removal kiezen in het Enhance sub-menu om het dialoogvenster van het werktuig te openen.

4. Pas de Red Eye correctie toe

Het dialoogvenster toont een voorvertoning van alle gebieden die u gekozen heeft. U kunt de zoom controls gebruiken om de voorvertoning beter te zien om het effect van de huidige instellingen te merken. Als er tekenen zijn van rood rond de randen van de pupillen, kan u de schuifregelaar Treshold een beetje naar rechts verschuiven totdat het rood verdwijnt. Als u tevreden bent met het getoonde voorbeeld bent, klikt u op OK.

5. Tot ziens rode ogen

De veranderingen worden dan toegepast op uw afbeelding en de rode ogen zijn niets meer dan een nare herinnering. Het Red Eye Removal werktuig maakt korte metten met dit veel voorkomend probleem van flitsfotografie, zelfs voor gebruiker met weinig ervaring in GIMP gebruik.

Hier kan je GIMP gratis downloaden.

Geef een reactie

+ 35 = 36