Laptop samenstellen: doe het zelf

Wil je zelf je laptop samenstellen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar let op, er schuilen heel wat addertjes onder het gras!

laptop samenstellenLaptop samenstellen

Geen zin om een kant-en-klare laptop te kopen?

Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden voor diegene die zijn laptop wil samenstellen naar zijn persoonlijke smaak.

Online je laptop samenstellen

Sommige merken laten enige flexibiliteit toe bij het samenstellen van je laptop. Bijvoorbeeld op de site van Dell kan je zelf in zekere mate je laptop samenstellen. In de praktijk zijn de keuzes echter erg beperkt, je krijgt nooit echt veel vrijheid in je keuzes…

Zélf je laptop samenstellen

Voor de meer technisch gerichte gebruiker bestaat er ook een andere oplossing. Je kan een ‘barebone laptop’ – ook wel ‘whitebox’ genoemd – aankopen. In feite betreft het een laptop die buiten het moederbord volledig leeg is. Je moet dan vervolgens de rest van de laptop onderdelen – processor, videokaart, RAM geheugen, harde schijf, etc… –  zelf aankopen en monteren. Dit is echter enkel weggelegd voor ervaren gebruikers met een goede technische kennis!

Wat je ook beslist, een goede kennis van de verschillende laptop onderdelen is vereist. Hier alvast een voorproefje:

Processor
De keuze van processor hang van veel verschillende factoren af. Algemeen kunnen we het volgende zeggen:

– Cores: hoe meer hoe beter? Niet helemaal waar. Twee cores is leuk voor multitasking, meer is écht niet nodig tenzij je 10 of meer applicaties tegelijk wil gebruiken. Elk programma kan namelijk maar op één core draaien.
– GHz: Hoe sneller hoe beter? Toch wel… zeker bij rekenintensieve taken (video bewerken, grafische programma’s, gamen) is een snellere processor absoluut noodzakelijk. Vanzelfsprekend blijf je best weg van van de goedkopere maar tragere Celeron processors.

RAM geheugen
Voorzie minimaal 4 GB RAM geheugen, want Windows Vista en Windows 7 nemen al 1 GB in beslag. Vraag ook na of dit later nog uitgebreid kan worden naar bijvoorbeeld 8 GB. Meer dan 4 GB is momenteel nog volkomen nutteloos aangezien een groot deel van de applicaties nog steeds 32 bit zijn en dus niet meer dan 2 GB kunnen aanspreken, maar daar komt stilaan verandering in.

Videokaart
De keuze van videokaart is dan weer afhankelijk van het soort gebruik. Als je een beetje wil kunnen gamen of grafische programma’s wilt draaien, raden we een videokaart van ATI of nVidia aan, met een onboard geheugen van minimaal 512 MB, zeker géén geïntegreerde grafische chips!

Harde schijf
Ga voor een harde schijf met een snelheid van minimum 7200 rpm. Er worden nog steeds erg veel laptops verkocht met harde schijven van 5400 rpm, probeer deze te vermijden.

Leave a Comment

38 − 37 =