Laptop parts hergebruiken

Heb je een oude of kapotte laptop staan en weet je niet wat ermee te doen? Als je een beetje handig bent met een schroevendraaier, kan je heel wat onderdelen een tweede leven geven (of afzonderlijk verkopen).

laptop partsLaptop parts hergebruiken

Laptop onderdelen kunnen niet alleen in een andere laptop gebruikt worden, maar met behulp van wat (meestal goedkope) adapters ook in een desktop computer of als externe randapparatuur.

Welke laptop parts kan ik hergebruiken?

We zetten de laptop onderdelen die hergebruikt kunnen worden even op een rijtje.

Van makkelijk (1) naar erg moeilijk (5):

1 De harde schijf is makkelijk te demonteren, en kan men op verschillende manieren gebruiken: middels de correcte adapter-kabel kan deze dienst doen als harde schijf in een desktop computer (2.5” naar 3.5” adapter voor IDE of voor SATA schijven)
Daarnaast kan de harde schijf ook gebruikt worden als externe USB-hard disk. Hiervoor dient men de schijf enkel te monteren in een externe case die 2.5” IDE of SATA omzet naar USB 2.0.

2 Voor de CD of DVD-speler geldt zowat hetzelfde verhaal als voor de harde schijf: makkelijk te demonteren, en middels een adapter te gebruiken in een desktop computer. (Slimline CD to Desktop Adapter)

3 Het RAM geheugen kan enkel hergebruikt worden in een andere laptop met hetzelfde type geheugen en vrije slots. Het is niet moeilijk te recupereren, maar wat moeilijker om een bestemming voor te vinden…

4 Net zoals het RAM-geheugen kan de processor enkel gebruikt worden op een andere laptop met een compatibel moederbord, het is dus ook moeilijk om er een geschikte kandidaat voor te vinden.

5 Het beeldscherm is dan weer een onderdeel dat iedereen zou willen hergebruiken, het is echter bijna onmogelijk tenzij het gaat om op identiek hetzelfde model laptop.
Laptop-beeldschermen zijn namelijk niet VGA-compatibel, en zijn ook nog eens allemaal verschillend. Technisch gezien is het mogelijk om een adapter te bouwen om het beeldscherm te gebruiken met een desktop-computer (deze zijn zeer moeilijk te vinden, maar er zijn één of twee plaatsen waar ze te koop zijn). Rendabel is het echter niet, aangezien deze custom-built adapters bijna evenveel kosten als een nieuw beeldscherm…

Geef een reactie

35 − = 32