Laptop onderdelen

Welke laptop onderdelen maken nu écht het verschil uit? We zetten even de belangrijkste laptop onderdelen op een rijtje.

 

laptop onderdelen

Laptop onderdelen

RAM geheugen

Aangezien Windows Vista of Windows 7 ongeveer 1 GB RAM geheugen opgebruiken, is het uiterste minimum 2 GB RAM. 3 of 4 GB is natuurlijk nog beter. Meer dan 4GB is voor 99% van de gebruikers volkomen nutteloos (voor meer info hierover lees: 32bit of 64bit)

Alles hangt natuurlijk af van waarvoor je de laptop wil gebruiken:

laptop onderdelen

Tip:Indien je voor een laptop met 2 GB geheugen gaat, kijk of vraag dan na of dit later uitbreidbaar is naar 4GB. Zo hou je je opties open.

Videokaartlaptop onderdelen
Bij het kiezen van de videokaart hangt het er een beetje van af waarvoor de laptop bedoeld is. Voor een gamer is het natuurlijk een van de belangrijkste laptop onderdelen.

Als de laptop enkel moet dienen voor kantoorgebruik of om te surfen op internet, dan is een zware grafische kaart zeker géén must. Als je daarentegen wilt gamen of grafische applicaties draaien, is een videokaart met een minimum van 512 MB on-board geheugen of meer zeker aangeraden.

Tip: Als je ‘geïntegreerde chip van Intel’ of zo ziet staan in de naam van de videokaart, betreft het een kaart die géén eigen geheugen heeft maar je RAM geheugen aanspreekt. Dit kan je laptop aanzienlijk vertragen. Als je grafische capaciteit nodig hebt, ga voor een Nvidia of een ATI kaart met on-board geheugen.

Processor
Hoe meer cores hoe beter? Niet helemaal waar, het hangt er allemaal vanaf wat je met de laptop wilt doen. Twee cores is tegenwoordig standaard en ook leuk voor multitasking, meer dan 2 cores zijn dan weer volkomen overbodig tenzij je 10 of meer verschillende programma’s tegelijk wilt laten draaien.

Onthoud: meer cores is niet noodzakelijk gelijk aan meer snelheid. 1 programma kan maar op 1 core draaien.

Hoe sneller hoe beter? Vooral bij rekenintensieve taken -zoals gamen, video bewerken of zware grafische programma’s draaien-  is een snellere processor een must.

Tip: Vermijd Celeron processors. Dit zijn goedkope, low-range processoren die lang niet de capaciteit hebben van hun grotere broers!

Scherm

Dit hangt enkel af van je persoonlijke voorkeur. Gamers willen doorgaans een groter scherm. Panoramische schermen zijn handig om 2 applicaties tegelijk naast elkaar te bekijken, ook voor kantoorwerk.

Daarnaast moet je ook een keuze maken tussen 16:9 (breedbeeld) of 4:3. Als je films wil kijken op de laptop is 16:9 aangeraden.

Tip: lees goed na of de garantie op het beeldscherm voldoende is, en hoe de verkoper omgaat met eventuele ‘dode pixels’.

Harde schijf
Als er voor één van de laptop onderdelen geldt “hoe groter hoe beter” dan geldt dat zeker voor de harde schijf.
Vooral als je muziek, foto’s en video’s wilt opslaan is een grote harde schijf aangeraden. Als je enkel documenten opslaat dat mag de harde schijf natuurlijk wat kleiner zijn…

Laptops zijn meestal uitgerust met harde schijven met een snelheid van 5400 rpm. Je kijkt echter beter uit naar de laptops met harde schijven van 7200 rpm.

Tip: Vraag na welke rpm de harde schijf van de laptop heeft. Sommige laptops worden nog verkocht met harde schijven met 5400 rpm, wat toch aan de trage kant is.

 

Geef een reactie

− 1 = 3