PC samenstellen : doe het zelf?

Wanneer het weer tijd is om een nieuwe computer te kopen, staan we voor een keuze: kopen we een kant-en-klare PC?  Of steken we de handen uit de mouwen en bouwen we er zélf één?

PC samenstellenEen PC samenstellen, doe het zelf?

Zelf een PC samenstelllen is makkelijker dan men vaak denkt. Met een beetje basiskennis is het zo gebeurd. Maar zijn er echt voordelen aan verbonden, of is dit karweitje eerder weggelegd voor de echte liefhebbers?

We zetten het even voor u op een rijtje.

PC samenstellen : voordelig of niet?

Een aantal jaar geleden was het altijd voordelig (lees: goedkoper) om zelf een PC samen te stellen.

Vanwege dalende hardwareprijzen en verhoogde concurrentie is dit is echter niet meer altijd het geval. Daar komt bij dat de computerfabrikanten de nodige onderdelen in bulk aankopen, wat de prijs aanzienlijk drukt.

Het kostenplaatje is echter niet de enige reden om zelf een PC in elkaar te steken. De computers die men kant-en-klaar koopt, zijn immers meestal veel minder krachtig dan men beweert.

Het beste voorbeeld hiervan is het moederbord, dat de verbinding verzorgt tussen alle andere onderdelen, en dus meteen het belangrijkste onderdeel is!

Het moederbord: het belangrijkste onderdeel!

pc samenstellenWeinig gebruikers zijn hiervan op de hoogte, en kijken enkel naar processorsnelheid, hoeveelheid RAM geheugen en de grootte van de harde schijf bij aanschaf van een PC.

De producenten zijn zich hiervan bewust en bieden dus PC’s aan met snelle processoren en veel geheugen, dat alles gemonteerd op een ondermaats moederbord.

Dit scheelt niet alleen in de prijs (prijzen van moederborden variëren ruwweg van 35  tot 180 EUR) maar heeft drastische gevolgen voor de prestaties van uw computer.

Dit is maar één voorbeeld van hoe de fabrikanten de prijzen drukken door ondermaatse onderdelen in PC’s te verwerken.

Als je dus op hoge prestaties rekent, kan je beter elk onderdeel zelf selecteren en je eigen PC samenstellen. Dit is de enige manier om je te vrijwaren van onderdelen van lagere kwaliteit die de werking van je hele computer ondermijnen.

Geef een reactie

59 − = 54