Wat zijn virtuele werelden?

Virtuele werelden zijn in essentie ontmoetingsplekken. Het zijn geen computerspellen, het zijn geen chatrooms, en het zijn geen sociale netwerken.

Ze bestaan nu al een tijdje, en waarschijnlijk ben je er al wel eens mee in contact gekomen. De premisse van een virtuele wereld is relatief simpel: gebruikers nemen er deel in sociale activiteiten met hun avatars in een open virtuele omgeving in 3D.  Het doel van deze werelden is virtuele menselijke interactie.

virtuele werelden

Waarom zou je een virtuele wereld gebruiken?

Alhoewel het geen sociale netwerken zijn, kan je een virtuele wereld gebruiken om mensen te ontmoeten en ervaringen te hebben die je in het echte leven niet zou kunnen waarmaken.

Sommige werelden zijn getrouwe reproducties van echte fysieke locaties, waardoor je kan ‘reizen’ van in je zetel. Daarnaast kan je vaak ook leuke dingen (al dan niet samen met andere gebruikers) doen zoals door de lucht vliegen, een huis bouwen op een vertalen eiland, of een virtueel feestje bouwen.

Virtuele werelden worden ook meer en meer gebruikt door bedrijven voor meeting en seminaries, en uiteraard als platform om reklame te maken. Veel bedrijven hebben ook een aanwezigheid in een virtuele wereld. Zo zijn er bijvoorbeeld branches van echte banken in Second Life, alsook filialen van winkels waar je ook daadwerkelijk kan shoppen.

Voorbeelden van virtuele werelden

Second Life

Second Life (https://secondlife.com/) bestaat reeds sinds 2003 en is zonder twijfel de bekendste onder de virtuele werelden. Deze wereld is gratis toegankelijk voor gebruikers ouder dan 16 jaar.

Het speciale aan Second Life is dat het een begrensde wereld betreft: het aantal locaties is dus beperkt, wat ook maakt dat de waarde van het beschikbare virtuele ‘vastgoed’ steeds stijgt.

Daarnaast is Second Life ook grotendeels ‘user-generated’. Dat wil zeggen dat de meeste locaties die je bezoekt ontworpen zijn door en voor gebruikers, wat de reden is van de enorme diversiteit ervan.

 

Red Light Center

Red Light Center is een virtuele wereld voor volwassenen met een seksueel tintje. Denk maar aan een enorme online uitgangsbuurt annex rosse buurt. Daarnaast kan je ook je eigen woonst personaliseren en er andere gebruikers uitnodigen.

Voor wie meer gedetailleerde info rond Red Light Center zoekt, op https://www.redlightscenter.com/ staat een degelijke review. Je kan er ook terecht voor alle game informatie en resources zoals downloads, installatie instructies, screenshots en videos.

Lees ook onze eigen Red Light Center review voor meer informatie!

 

IMVU

IMVU (https://nl.secure.imvu.com/) is een virtuele wereld waar het accent volledig op sociale interacties en chatten in een 3D omgeving ligt. Binnen we wereld maken gebruikers thematische 3D chatrooms aan waar hun avatars samen kunnen chatten en bijvoorbeeld naar muziek luisteren.

Al deze werelden zijn gratis toegankelijk, ook al hebben ze allemaal wel een ‘VIP’ optie, waarmee je voor een maandelijks lidgeld toegang krijgt tot exta features en gebieden.

3DXChat

3DXChat (https://www.3dxchatgame.com/)is een online game waar je een avatar kan maken en waar je op verschillende locaties interactie kan hebben met andere spelers. Het spel is 5 jaar oud en grafisch behoort het momenteel tot de front runners op het gebied van adult MMO’s. Lees er alles over in onze 3DXChat review!

3dxchat screenshot

Yareel

Yareel (https://www.yareelgame.com/) is een virtuele dating game. De game is beschikbaar op PC en Mac als browser game, en op Android toestellen (smartphone of tablet) in de Yareel app. De premisse is relatief simpel: je maakt een profiel aan en begeeft je naar de bar, waar je met andere spelers kan chatten. Als je iemand leuk vind, dan kan je vragen om naar een van beiden zijn of haar privé omgeving te gaan, waar je dan privé verder kan chatten en nog veel meer.

yareel

 

Geef een reactie

− 2 = 4